Kul hakkına giren davranışlar

Birisinin malına ya da canına zarar vermek, iftira atmak, şakasına bile olsa korkutmak ya da üzmek, aldatmak, rüşvet almak ya da vermek, borcu ödeme süresini uzatmak, lüzumsuzca vakit almak, bekletmek gibi ve benzeri davranışlar kul hakkına girmektedir.

Kul hakkı tövbe ile affedilir mi?

Cevap: Kur'ân'ın açık ifadesine göre Allah, dilerse bütün günahları affeder, bağışlar. Zaten her günah ya Allah hakkına, ya kul hakkına veya her ikisine tecavüzdür. Allah kendi hakkını dilerse bağışlayacağı gibi yine dilerse kul hakkını da bağışlar.

Kul hakkından kurtulmak için ne yapmalı?

İşlenen günahta kul hakkı da varsa, kul hakkını hemen ödemek, onunla helalleşmek, ona iyilik ve dua etmek de gerekir. Kul borcu ile ölürsek, birçok sevabımız hak sahibine verilir, sevabımız kalmazsa, onun günahlarını yüklenmek zorunda kalırız. Şehit olan kimselerin kul borçlarını Allahü teâlâ öder.

Hakkını helal etmeyen kişi cennete girebilir mi?

Kul hakkı kafirlik değildir. Her Müslüman günahkar da olsa cehenneme girse bile cezasını çektikten sonra cennete girer. Cennete yalnız İslam'a inanmayanlar giremez. Ne kadar çok günahkar olursa olsun, Müslüman, günahlarının cezasını çektikten sonra muhakkak cennete girer.

Hangisi kul hakkı ihlali kapsamında değerlendirilen tutum ve davranışlardan biridir?

İnsanları küçümsemek, ölçüye ve tartıya özen göstermemek, adaletli davranmamak, yalan söylemek, rahatsız edici biçimde yüksek sesle konuşmak, çevreyi kirletmek, gıybet etmek, trafikte kural ihlali yapmak gibi pek çok konu kul hakkına girer.

Kul hakkı kaç çeşittir?

Bir kimseden haksız olarak alınan bir kuruşu, sahibine geri vermek, yüzlerle lira sadakadan kat kat daha sevaptır. Kul hakları beş türlüdür. Bunlar; malî, nefsî, ırzî, mahremî ve dînî haklardır.

Insan kendi kul hakkına girer mi?

Kendi kul hakkı olmaz. Çocuk ve akrabalarının hakkı olur. Fazla fedakarlıkla çocuklarına ayırması gereken zamanı veya malı başkalarına harcarsa bu hak olur.

Hakkını helal etmezse ne olur?

Dünyâda yapmış olduğu ibâdetleri, orada hak sâhibine verilecektir. … Dünyâda hak sâhibine hakkı ödenmezse veya hakkını helal etmezse, âhirette iyilikleri alınıp hakkı olana verilir… Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık (kuddîse sirrûh) buyurdu ki: “Bir gümüş para kul hakkı olanın haccı kabul olmaz. Hiç sevap kazanamaz.