Felatun beyle rakım efendi konusu

ROMANIN KONUSU: Giyimine çok önem veren, baba parası ile yaşamaya alışmış Felatun Bey ile ailesini küçük yaşta kaybetmiş, yoksulluk içinde büyürken bir yandan da kendini geliştirmeye çalışan, azimli, çalışkan biri olan Rakım Efendi'nin hayatını anlatır.

Felatun Bey ve Rakım Efendi neyi temsil eder?

Romandaki iki tipten Felatun Bey, alafranga özentileri olan, züppe bir tipi temsil eder, çevreye karşı gülünç durumlara düşer. Diğer tip ise bir anlamda Ahmet Mithat'ın kendisidir; yeniliklere açık, çalışkan, gerçekçi, yazarın idealize ettiği bir Osmanlı beyefendisi olan Rakım efendi.

Felatun Bey ile Rakım Efendi sonunda ne oluyor?

Gemiye de Cezayir'e gitmek için biner. Felatun Bey geç de olsa akıllanmıştır. Artık hayatını daha aklında biri olarak yaşayacağını söyleyerek Rakım Efendi'ye veda eder.

Rakım Efendi neyi temsil ediyor?

Romana adını veren Felatun Bey ile Rakım Efendi, Osmanlı'nın son dönemindeki iki farklı tipi temsil eder. … Rakım Efendi, dürüst, çalışkan, güvenilir, sevecen; kısacası tam bir 'alaturka' kişiliğe sahiptir.

Felatun Bey ile Rakım Efendi Romanı hangi edebi döneme aittir?

Felatun Bey ile Rakım Efendi, Ahmet Mithat Efendi'nin 1875 yılında yazdığı Tanzimat Dönemi'ne ait romanlardan biridir. "Yazı makinası" olarak bilinen Ahmet Mithat Efendi, Felatun Bey ile Rakım Efendi karakterleri üzerinden idealize ettiği ve yerdiği yanlış batılılaşmayı anlatır.

Felatun Bey ile Rakım Efendi romanında ele alınan meseleler nelerdir?

Felâtun Bey ile Râkım Efendi adlı romanında, yazar sadece Doğu ile Batı kültürünü karşılaştırmaz, aynı zamanda Râkım Efendi'yle temsil ettiği çalışkanlık ve dürüstlüğü, Felâtun Bey ile de tembelliği, israfı ve alafrangalığı karşılaştırır.

Rakım Efendi nasıl bir tip?

Rakım Efendi ise Felatun Bey'in tam tersi olan bir tiptir. Küçük yaşlarda anasız babasız kalmış, çok yoksul bir çocuk olmasına rağmen dadısının yardımı ile kendini çok kaliteli yetiştirir. Sürekli çalışan ve çamaşırcılık yaparak kendisini büyütmüş olan dadısına minnettar olan oldukça kişilikli insan olur.

Felatun Bey ile Rakım Efendi kim yazmıştır?

Felâtun Bey ile Râkım Efendi veya Felâtun Bey'le Râkım Efendi, Ahmet Mithat Efendi'nin 1875 yılında yazdığı romandır. Tanzimat'ı takiben ortaya çıkan ilk Türk romanlarının ana teması "yanlış Batılılaşma" üzerine kurulmuştur.