Cerrahi sütür atma teknikleri

Dikişler nasıl alınır?

Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.

Sütür Çeşitleri Nelerdir?

Doğal/Sentetik, Monofilament/Multifilament (Örgülü), Absorbabl/Non-Absorbabl sütur çeşitleridir.

Sütür nasil atılır?

Yaranın bir ucundan başlanarak sürekli olarak düğüm atmadan sütür atılır. Hızlı, ek direnç avantajlı, az düğümlü ve hemostazda daha etkilidir. Eklem üzerindeki yaraların kapatılmasında kullanılmaz. Bir yerden açıldığında tamamen açılabilir, enfeksiyon gelişirse bir noktadan insizyonla açılamaz.

Sütür alinmasi ne demek?

Sütür (Fransızcada "souture": "dikiş" sözcüğünün türkçede okunuşundan) veya dikiş; tıbbi yöntemlerde herhangi bir şekilde bozulmuş deri ve damar gibi dokuların bütünlüğünün sağlanması ve iyileşmenin hızlanması amacıyla yapılan işlem.

Ameliyat dikişlerini kim alır?

Dikişlerin alınması hekiminiz veya ona danışarak yönlendirileceğiniz diğer bir sağlık çalışanı tarafından alınabilir. Belirtilen zamanda dikişlerin alınması iyileşme açısından önemlidir.

Dikişler alındıktan sonra pansuman yapılır mi?

Dikiş (sütur) doku iyileşene kadar yaranın kapalı kalmasını sağlamaktadır. Kanamayı durdurmak ve yara izi olasılığını azaltmak için atılır. Dikiş (sütur) mümkün oldukça steril koşullarda atılmalı ve düzenli aralıklarla (2 günde bir) pansuman yapılarak enfeksiyondan korunmalıdır.

Emilebilen ve emilemeyen cerrahi sütürler nelerdir?

Yazımızda emilmeyen sütürler hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Emilebilir sütür sürekli doku desteği sağlanmak istenen bölgelerde tercih edilen cerrahi ameliyat iplikleridir. Emilmeyen sütürler kalıcı oldukları için uygulama yapılan cerrahi bölgeden dikişlerin sökme işlemi yapılmak zorundadır.