Bulaşıcı hastalıklar ders notları

Bulaşıcı hastalıklar nelerdir maddeler halinde?

Belli başlı bulaşıcı hastalıklar: Covid-19 Belsoğukluğu, Bruselloz, Çiçek hastalığı, Difteri, Dizanteri (amipli veya basilli), Grip, Hepatit, Kızamık, Kolera, Menenjit, Psittakoz, Sıtma, Suçiçeği, Tetanos, Tularemi, Tüberküloz, Uyku hastalığı, Zatürre, Tifo, Tifüs.

Temas yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?

Temas Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlar

  • Trahom,
  • Lepra (cüzzam),
  • Uyuz(Skabies),
  • Mantarlar(Dermatofitozlar),
  • İmpetigo,
  • Bitlenme(Pedikülozis),
  • Şarbon (deri),

Bulaşıcı hastalıklar nasıl ortaya çıkar?

İnsandan insana: Bulaşıcı (enfeksiyöz) hastalıklar genellikle bakteri, virüs veya diğer mikropların bir kişiden diğerine doğrudan aktarılmasıyla yayılır. Bakteri ya da virüs taşıyan bir kişi, sağlıklı birine dokunur, sarılır, hapşırır veya öksürürse bakteri & virüs taşınabilir.

Bulaşıcı hastalıklar hangi yollarla bulaşır?

Bulaş

  • Damlacık teması– Öksürmeyle veya hapşırmayla.
  • Doğrudan fiziksel temas – Hasta kişiye dokunmayla veya cinsel temasla.
  • Dolaylı fiziksel temas– Genellikle toprak kirliliği ya da kirli yüzeylerden (fomite)
  • Hava yoluyla – Mikroorganizmalar uzun süre havada kalırlarsa.

Bulaşıcı hastalıkların etkenleri nelerdir?

Bulaşıcı hastalık etkenleri, gözle görülemeyen minik canlılardır. Ancak, bağırsak parazitlerinin bir kısmı gözle görülebilir. Hastalık etkenleri temel olarak su ve besinlerle, hava yolu, deri yolu ve cinsel yolla bulaşır. Bazen hasta hayvanlardan doğrudan ya da kene, sinek gibi aracılarla bulaşır.

Hastalıklar kaça ayrılır?

Vücut direncinin düşmesi ile birlikte kişi hastalıkların açık hedefi haline gelir….

  • Kalp hastalıkları: …
  • Cilt hastalıkları: …
  • Psikolojik hastalıklar: …
  • Kış Hastalıkları:

Mar 1, 2021

Temas yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları nelerdir?

Alınması Gereken Önlemler:

  • Barınma ihtiyacı mutlaka giderilmelidir.
  • Temiz su sağlanmalıdır. …
  • Çöp ve kirli atıklar yerleşim birimlerinin dışına çıkarılarak yok edilmelidir.
  • Çiğ yenen sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
  • Beslenme ve kişisel temizliğe özen gösterilmelidir.